CHAPTER 27 – ENVIRONMENTAL PROTECTION AND CLIMATE CHANGE IN THE PROCESS OF THE REPUBLIC OF SERBIA’S ACCESSION TO THE EUROPEAN UNION: 1. УВОД, 2. Правни оквир Поглавља 27 и транспозиција у национално законодавство, 3. Политички и економски утицај испуњавања Поглавља 27, 4. Механизми подршке и међународна сарадња, 5. Политике интеграције климатских циљева у Поглавље 27, 6. ЗАКЉУЧАК, 7. ЛИТЕРАТУРА - Marjanovic, Tamara (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2026)
Европска унија (ЕУ) представља сложени правно-политички систем који се развијао кроз различите фазе интеграције. У том контексту, acquis communautaire чини кохерентан скуп принципа, директива и регулатива које земље кандидаткиње морају усвојити и имплементирати током процеса приступања. Поглавље 27, које се односи на заштиту животне средине и климатске промене, једно је од најзахтевнијих у преговорима. Ово поглавље обухвата технички сложене аспекте који захтевају значајне дугорочне инвестиције у инфраструктуру и институционалне капацитете, а питања животне средине имају директан утицај на јавно здравље, економски развој и политику у руралним и урбаним подручјима. Република Србија, као земља кандидат, започела је формални процес приступања ЕУ 2014. године, након што је добила статус кандидата 2012. године. У претходним годинама, Србија је постигла значајан напредак у области законодавства и институционалног уређења. Испуњавање захтева Поглавља 27 подразумева не само транспозицију директива, већ и ефикасну примену, ревизију инвестиционих планова и мобилизацију финансијских средстава, укључујући средства ЕУ и међународних донатора. Циљ овог рада је да пружи систематску и критичку анализу стања у Србији у погледу испуњавања услова Поглавља 27. У раду се идентификују главни изазови, а предлажу се конкретне мере које могу убрзати процес имплементације и побољшати ефикасност у области заштите животне средине и климатских политика. Закључак указује на то да Поглавље 27 представља кључну пробну тачку у процесу приступања Србије Европској унији. Анализа је показала да је Република Србија остварила значајан напредак у правној хармонизацији, укључујући доношење основних закона и стратегија, уз развој националних планова и започете инфраструктурне пројекте. За реализацију захтева Поглавља 27 неопходан је интегрисан приступ који комбинује пројектно усмерено финансирање, правну и оперативну доследност, мониторинг и интеграцију климатских циљева. Ово подразумева усвајање временског плана са конкретним циљевима и одговорностима, где се у краткорочном периоду фокусира на припрему и финансирање 2 приоритетних регионалних пројеката, у средњем року на реализацију кључних инфраструктурних интервенција, а у дугом року на остваривање интегрисаног управљања ресурсима. Испуњавање Поглавља 27 не треба посматрати само као услов за чланство у ЕУ, већ и као прилику за трансформацију националног управљања животном средином. Влада Републике Србије и Министарство заштите животне средине остају чврсто посвећени процесу усклађивања са стандардима Европске уније у области животне средине и климатских промена. Ова посвећеност огледа се у континуираним напорима да се обезбеде потребна законска решења, институционални оквири и механизми координације који ће омогућити доследну имплементацију Поглавља 27, као и у активностима на привлачењу и управљању међународним средствима за финансирање приоритетних пројеката.