On the one-year statute of limitations - Tešić, Nenad (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2025)
Закон о облигационом односима - ЗОО (1978) је захваљујући својим унутрашњим квалитетима опстао до данас и то не само у Републици Србији, већ и у свим државама које су настале дисолуцијом Југославије (уз мање измене и прилагођавања). Анализа одређених правних института, као што је застарелост показује да се промет роба и услуга значајно развио у односу на време када су формулисане норме Закона о облигационим односима и да њихова примена у бројним случајевима захтева више од пуког граматичког тумачења. Од колебања у судској пракси нису изузете ни норме о једногодишњем року застарелости потраживања (ЗОО члан 378). У раду планирам да се осврнем управо на такве случајеве, који су због своје сложености доспели и до највиших судских инстанци у Републици Србији и у региону Југоисточне Европе. Нека потраживања, као што су она мобилног оператора за испоруку услуге мобилне телефоније се релативно лако могу подвести под законску формулацију „потраживање поште, телеграфа и телефона за употребу телефона“ иако мобилни оператор није пошта и упркос томе што савремени паметни телефони ни мало не личе на своје претече из 1978. Слично је и са потраживањем за испоруку сигнала кабловске телевизије путем коаксијалног или оптичког кабла које се лако може изједначити са формулацијом „потраживање радио-станице и радио-телевизијске станице за употребу радио-пријемника и телевизијског пријемника.“ Међутим, ситације као што су потраживања за испоруку услуге коришћења интернета ради употребе рачунара, самостално или у пакету са потраживањима за испоруку других услуга и продају роба (отплата различитих уређаја на рате: паметног телефона, сата и сл.) ствара веће дилеме. Сличне недоумице се појављују код обједињене наплате комуналних потраживања, на пример, Инфостан у Београду, Информатика у Новом Саду и др. Поставља се питање, да ли законски израз „потраживање накнаде за одржавање чистоће“ обухвата: услуге канализације, сакупњање и транспорт комуналног отпада, третман кабастог отпада и одлагање комуналног отпада, или још сложеније да ли законски израз „потраживање накнаде за испоручену воду“ подразумева ставке хладна вода, накнада за коришћење водног добра и накнаду испуштену воду. Који је рок застарелости за потраживања управљања и одржавања зграде који настају по Закону о становању и одржавању стамбених зграда. Шта је са потраживањима накнаде за услугу паркирања на јавним паркиралиштима и сл. Поред ових недоумица у пракси се отворило питање, да ли потраживање услуге телефона у истом року застарева и према домаћинству и ако је услуга испоручена правним лицима и сл. Напред наведено, указује на потребу да се приликом евентуалне реформе облигационог права размисли и о преформулацији члана 378 ЗОО. Од значаја је да будуће законодавно решење довољно широким изразима обухвати услуге које су актуелне, али и потраживања из оних услуга које данас можемо само наслутити на основу процеса убрзане дигиталне трансформације привредних активности и друштва у целини, на пример, потраживања накнаде на коришћење вештачке интелигенције и сл.