Правни-институционални оквири извозног кредитирања са јавном подршком - Дивљак, Драго (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Сажетак: У модерно доба, извозно кредитирање са јавном подршком је постала скоро нужна и претпостављена компонента у финансирању извоза великог броја земаља. Предмет анализе у раду су правни аспекти ове форме извозног кредитирања, са циљем да се укаже на потенцијалне проблеме и ограничења у овој области. У фокусу пажње су како правна правила националног, тако и међународног карактера. Природно, посбна пажња је посвећена стању наше правне регулативе из ове области, у циљу утврђивања њене корелација са односним међународним и националним правилима. Наша земља се суочава с великим економским тешкоћама, укључујући и значајни спољнотрговински дефицит. У том контексту јачање правних и других претпоставки за извозно кредитирање са државним учешчем, и код нас се намеће као нужност. Постојећи правно-институционално оквири у том погледу нису препрека, јер значајније не одступају од правног овкира других земаља и усаглашених правила на међународном нивоу. Међутим, за постизање оптималних циљева у овој неопходно је и стално јачање финансијских капацитета, у чему смо лимитирани.