Употреба рачунарског програма у cloud computing-u - Radovanović, Sanja Milan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Дигитализација компјутерске технологије допринела је изузетној динамици њеног развоја, чиме се мења и начин друштвеног, културног, пословног живота савременог човека. Његово средиште се измешта из сфере реалног у сферу виртуелног окружења. Истоветан процес се одвија и у домену размене информација, уз помоћ услуга cloud computing-a. Овај нови вид комуникације отворио је бројна правна питања, нарочито у области ауторског права. У овом раду ћемо се бавити једним од њих: питањем допуштености употребе рачунарског програма у cloud окружењу, с обзиром на то да се унутар њега одвијају специфични процеси. Важећи прописи не садрже никакве изричите одредбе о умножавању рачунарских програма на овај начин. Стога ћемо настојати да, с аспекта позитивног права, дамо одговоре на питања која се тичу корисника рачунарских програма.