Примена начела uti possidetis у спору о граници између Буркина Фасо и Малија - Etinski, Rodoljub (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2014)
Сажетак: Примена начела uti possidetis није ограничена на Латинску Америку, дакле на регион где су деколонизоване државе почеле да користе то начело у тридесетим годинама XIX века. Међународни суд налази да уколико дође до сукоба начела uti possidetis и начела самоопредељења народа, дакле два начела важна за процес деколонизације, стабилност и мир – први интерес нових независних држава захтева да се да предност начелу uti possidetis. У том смислу ма колико да границе наслеђене из колонијализма одступају од етничких, географских или административних захтева, начело правичности не може бити основ за њихову прoмену. Ипак, начело правичности има извесну улогу као допуна начела uti possidetis.