Интернет и слобода изражавања у пракси Европског суда за људска права - Mijović, Ljiljana S. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Novom Sadu, 2021)
Интернет као средство комуникације, без обзира на врсту информација за коју се користи, спада у остваривање права на слободу изражавања, загарантованог чланом 10. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Као што је утврђено у судској пракси Европског суда, слобода изражавања представља једну од основних основа демократског друштва, па се ограничења те слободе предвиђена чланом 10, став 2 Конвенције морају тумачити строго. Да би се осигурала ефикасна заштита слободе изражавања на интернету, државе имају позитивну обавезу да створе одговарајући регулаторни оквир, уравнотежујући право на слободу изражавања с једне, и ограничења прописана чланом 10. став 2, Конвенције, с друге стране. При томе се посебна пажња треба посветити питању равнотеже између слободе изражавања и остваривања и уживања других људских права и слобода загарантованих Европском конвенцијом, посебно права на поштовање приватног живота. Иако је чињеница да електронска мрежа, која опслужује милијарде корисника широм света, никада неће бити подложна истим прописима и контроли, због разноликости приступа националних власти, Европски суд је успоставио општеприменљива начела у вези са интернетом као средством комуникације.