АНАЛИЗА ОДРЕДАБА ЗАКОНА О БЕСПЛАТНОЈ ПРАВНОЈ ПОМОЋИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КОЈЕ УРЕЂУЈУ БЕСПЛАТНУ ПРАВНУ ПОМОЋ У ПРЕКОГРАНИЧНОМ СПОРУ DE LEGE LATA И DE LEGE FERENDA - Stanković, Sanja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Pravo na besplatnu pravnu pomoć u prekograničnom sporu je procesno pravo lica koje ima državljanstvo, prebivalište ili uobičajeno boravište na teritoriji jedne države da ostvari pravo na besplatnu pravnu pomoć u sporu koji se vodi pred nadležnim sudom druge države. Pravo na besplatnu pravnu pomoć u prekograničnom sporu u Republici Srbiji je regulisano Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći reguliše ostvarivanje besplatne pravne pomoći na teritoriji Evropske unije, odnosno pojam prekograničnog spora, oblike besplatne pravne pomoći, uslove koje tražilac pravne pomoći mora da ispuni da bi dobio svojstvo korisnika, postupak ostvarivanja besplatne pravne pomoći kada se spor vodi pred sudom na teritoriji Republike Srbije ili druge države članice Evropske unije i vrste troškova koje su obuhvaćene besplatnom pravnom pomoći. Tražilac pravne pomoći, koji ima prebivalište ili uobičajeno boravište na teritoriji države članice Evropske unije, a u cilju ostvarivanja prava na besplatnu pravnu pomoć u sporu koji se vodi pred sudom druge države članice Evropske unije, dostavlja zahtev za odobravanje statusa korisnika pravne pomoći na dva načina: neposredno prijemnom organu države u kojoj se vodi spor ili posredno posredstvom otpremnog organa na čijoj teritoriji tražilac pravne pomoći ima prebivalište ili uobičajeno boravište. Kada se spor vodi pred nadležnim sudom na teritoriji Republike Srbije, Ministarstvo pravde je nadležno da odlučuje o zahtevu tražioca pravne pomoći.
Keywords: правна помоћ; прекогранични спор; Директива 2002/08/ ЕЗ; Министарство правде; пријемни орган