ПРВИ СКУП ГЛОБАЛНОГ ФОРУМА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ, ЖЕНЕВА, 16-18. ДЕЦЕМБАР 2019. ГОДИНЕ - Stojanović, Bojan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Глобални форум за избеглице (Global Refugee Forum/ГРФ) одржан је по први пут од 16. до 18. децембра 2019. године у Палати нација, у Женеви, Швајцарска. Домаћини скупа били су Влада Швајцарске и УНХЦР. Основ за одржавање ГРФ дат је у Глобалном компакту за избеглице. Значај одржавања ГРФ је изузетно велики, посебно имајући у виду да су на ГРФ, поред представника држава, учествовали и представници међународних организација, организација цивилног друштва, привредни и непривредни субјекти, али и представници избеглица. У складу са обавезама које су прокламоване Њујоршком декларацијом, као и ГКР, неопходно је формирати механизме надзора испуњења ових докумената као и мреже за сарадњу свих чинилаца који треба да допринесу реализацији ГКР.
Keywords: izbeglice; globalni forum za izbeglice; globalni kompakt za izbeglice