ОСВРТ НА НЕКА ПИТАЊА СРПСКОГ МЕЂУНАРОДНОГ ПРИВАТНОГ ПРАВА - Zivkovic, Mirko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Резиме У овом чланку аутор се осврнуо на нека питања међународног приватног права која су углавном сматрана решеним, са утврђеним одговорима. Посматрајући их из неког другог угла, настојао је покаже да се и у таквим случајевима могу побољшати и питања и одговори на њих. Конкретно, радило се о ужим темама у оквиру нејединственог правног поретка, утврђивања садржине страног права, одређивања меродавног права за развод брака, услова реципроцитета код (наследних) права странаца и установе реторзионе судске надлежности. Понуђени одговори, наравно, нису коначни, али сигурно јесу понуђени са жељом да се српско међународно приватно право модернизује и сврста у ред запажених система међународног приватног права на упоредној позорници. Иако сам неће бити у прилици да у томе учествује, аутор је уверен да ће се то десити у скоријој будућности.
Keywords: нејединствени правни поредак; утврђивање садржине страног права; меродавно право за развод брака; формални претпостављени реципроцитет и права странаца; реторзиона надлежност