(NE)DISKRIMINATORNI TRETMAN VANBRAČNIH PARTNERA U OSTVARIVANJU PRAVA NA PORODIČNU PENZIJU - Grubešić, Ivana; Radončić, Dženana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Rad je inspirisan nedavnom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojim se utvrđuje diskriminacija vanbračnih partnera u odnosu na bračne partnere povodom uživanja prava na porodičnu penziju. Ovakvo progresivno tumačenje dolazi kao nastavak na raniju odluku istog Suda kojim se utvrdila diskriminacija vanbračnih patnera spram bračnih partnera u pogledu nasljednih prava. Autorke rada se slažu sa zaključcima Ustavnog suda BiH u obje navedene odluke, ali djelimično iz drugih razloga, zbog čega smatraju važnim dopuniti korištenu argumentaciju i obrazloženje. U radu stoga najprije ukazuju na trendove u praksi Evropskog suda za ljudska prava, praćeno analizom relevantnog zakondavstva u BiH, kako bi se, u okviru testa diskriminacije, ispitalo da li je zakonodavac u BiH adekvatno iskoristio diskrecioni prostor za kreiranje i implementaciju javnih politika socijalnog osiguranja, te da li je na temelju cjelokupnog pravnog režima vanbračne zajednice kod vanbračnih partnera stvorio legitimna (opravdana) očekivanja da je njihova zajednica života izjednačena po imovinskopravnim efektima sa bračnom zajednicom.
Keywords: неједнак третман; дискриминација; ванбрачна заједница; породична пензија