SMART УГОВОРИ: РЕВОЛУЦИЈА ИЛИ КОМПЛИКАЦИЈА - Cvetkovic, Mihajlo (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Синергија између рачунарских програма и уговора привлачи пажњу академских правника. Описани још 1996, smart уговори су заживели са развојем криптовалута. Анализирајући радове објављене у Европској ревији приватног права, аутор приказује проблеме и дилеме настале дигитализацијом уговора. Образложене су најважније врсте smart уговора као и њихова примена са именованим уговорима. Било да се ради тек о једном новом начину за закључење и реализацију уговора или о револуционарној промени, аутоматско испуњење уговорне обавезе и непроменљивост smart уговора дубински мењају постојећу уговорну праксу. Класични појмови као што су услови настанка уговора, тумачење и немогућност испуњења добијају нова значења и функције. Заштита уговарача, потрошача и јавног поретка online захтева реформу прописа, али паралелно треба заговарати и прилагођавање технологије правним пословима. Smart уговор је упоредив са аутоматом за уличну продају, непроменљив је и функционише на blockchain-у. Нема вештачку интелигенцију, а оспорено је и његово правно дејство. Ипак, smart уговори носе велики потенцијал, олакшавају правни промет и смањују ризик повреде уговорне обавезе.