СРБИЈА И ЕКОНОМСКЕ ИМПЛИКАЦИЈЕ ВЛАДАВИНЕ ПРАВА - Jovanović, Aleksandra (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Владавина права има par excellence политичку и правну природу, али и значајне економске импликације због којих је оправдано говорити о економском концепту владавине права. Владавина права је предмет испитивања економске анализе права и институционалне економије, при чему се користе различити методолошки приступи у анализи њене сложене и вишедимензионалне природе. У раду се даје преглед питања и проблема који се појављују у теоријском оквиру повезивања владавине права и економског раста. Такође, у раду се дискутује како различите економске парадигме владавине права утичу на начин изградње владавине права и на могуће импликације тих схватања на економску ефикасност, трансакционе трошкове, предузетништво, специјализацију, инвестиције и економски раст.Рад указује на економске последице слабе владавине права у Србији и испитује адекватни теоријски оквир за истраживање везe владавине права и индикатора економског успеха у Србији. Налази домаћих и међународних извештаји о владавини права континуирано упућују на проблем слабе владавине права у Србији. Извештај Европске комисије о напретку Србије 2019., иако похваљује напредак у одређеним областима, још једанпут истиче слабост владавине права. Овакав налаз се односи на поглавља 23 и 24, али и на проблеме успостављања функционалне тржишне привреде, пословног окружења и структурне реформе. Економске импликације se манифестују у инвестицијама недовољним да покрију вишегодишње подинвестирање. Фискални савет РС, такође, упућује на проблем владавине права који је као фундаментални фактор довео до заостајања привредног раста.
Keywords: владавина права; економија владавине права; економски раст; трансакциони трошкови; тржишна привреда; Србија