RADNOPRAVNE POSLEDICE TRANSRODNOSTI - Perić, Slobodanka P (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Аутор у раду сагледава положај трансродних особа, особа другачијег родног идентитета, у призми остваривања и заштите фундаменталних људских права у области радних односа и поводом радних односа. Аутор полази од става да већина савремених друштава прихвата и организована је на темељу бинарног концепта рода - што значи да су сви појединци ригидно (стриктно) родно опредељени у оквиру дихотомне родне поделе на мушки и женски род, из страха од стигматизације, да се не одступи од општеприхваћених друштвених, моралних норматива и флоскула. Одређени број људи има проблем да се идентификује са полом добијеним на рођену, па се јавља проблем у виду њиховог унутрашњег доживљаја рода, који није у складу са полом. Те особе се називају трансродне особе. Преблемима транс особа треба приступити са аспекта заштите фуднаменталних људских права. На том становишту је и Европски суд за људска права. Суд налаже обавезу држави да омогући континуитет транзиције правним признавањем новостеченог пола и омогућавање промене имена. Треба се руководити принципом правног континуитета идентитета, права и дужности транс особе, пре и после њеног хормонално-оперативног процеса прилагођавања пола, као и принципом релевантности новостеченог пола трансполних особа. Први корак на том путу је да се омогући право свих транс особа на лична документа која су у складу са њиховим родним идентитетом, будући да су таква документа кључна за остваривање основних људских права: права на образовање/школовање, здравствену заштиту, право на рад, право на пензију (услове сходно родном идентитету), право на становање, и низ других права који последично доводе до проблема нарочито у односу са особљем социјалних служби, полицијом, граничним властима, матичним службама (нпр. издавање личних документа, радна књижица), војним властима и др. Према готово свим страним и домаћим извештајима о стању људских права у Србији, транс особе су једна од најугроженијих група. Процена је да у Србији има између двадесет и двадесет пет хиљада транс особа.Кључне речи: родни идентитет, трансродност, промена имена, право на рад, услови за пензију.