O POTREBI PROŠIRENJA DOMAŠAJA INSTITUTA ZABRANE ZLOUPOTREBE SUBJEKTIVNIH PRAVA - Radulović, Srđan M (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
Institut zabrane zloupotrebe subjektivnih prava predstavlja izuzetak od pravila da odgovornost jednog lica dolazi u obzir samo onda kada se ono ponašalo protivno pravu ili nekoj drugoj normi za koju pravni poredak vezuje pravno dejstvo. Kao takav, to pravna logika nalaže, on mora biti tumačen uže. Ipak, teorijsko-empirijsko istraživanje koje je radu prethodilo pokazuje potrebu za širenjem domašaja ovog pravnog instituta i na one situacije koje se ne mogu smatrati aktivnim držanjem titulara prava. U tom smislu – služeći se prednostima normativnog metoda, teleološkog tumačenja, ali i multidisciplinarnog pristupa – autor u radu naglašava relativni karakter obligacionog odnosa i istražuje, ne kako institut zabrane zloupotrebe prava funkcioniše u okviru važećeg parničnog procesnog prava, već potrebu da institut zabrane zloupotrebe u materijalnom građanskom pravu posmatranom de lege ferenda bude konstruisan kao u važećem formalnom  pravu.