ЦРКВЕНОПРАВНА ПИТАЊА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ ЗА ВРЕМЕ АУСТРОУГАРСКЕ УПРАВЕ - Tomic, Marko D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2020)
У раду се разматрају одређена црквеноправна питања са којима се суочавала Српска православна црква у Босни и Херцеговини у периоду до 1905. г. и доношења Статута којим је дефинитивно решен њен правни положај у овиру Аустро-Угарске. У овом периоду, Бечки двор и Цариградска патријаршија су Конвенцијом о привременом решењу односа српских православних митрополија у БиХ са Цариградском патријаршијом из 1880. г. регулисали правни положај СПЦ у БиХ. Конвенција је изазвала низ проблема и сукоба, како на плану односа СПЦ са новом влашћу, тако и на унутарцрквеном плану. У главном делу рада приказују се односи између више јерархије и црквеношколских општина (народних првака и ниже јерархије) и анализирају одређени проблеми настали на овој релацији. Поменути проблеми се разматрају са аспекта канонског права православне цркве, са циљем да се покаже на који начин су били устројени односи између различитих структура и служби у СПЦ у новонасталом државноправном и друштвено-политичком контексту.