ЗНАЧАЈ ДОСТАВЉАЊА ПИСМЕНА ЗА ПРЕКРШАЈНИ ПОСТУПАК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Jeličić, Mladen (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Аутор у раду разматра различите аспекте достављања писмена у прекршајном поступку. Након уводних разматрања и сагледавања карактеристика овог појма, указано је на његов материјалноправни аспект који се огледа у достављању писмена као битног обележја појединих прекршаја. Процесноправни аспект достављања се манифестује у више модалитета. Аутор је у кратким цртама анализирао начин достављања писмена сходно одредбама Закона о прекршајима, док је посебна пажња посвећена односу достављања писмена и права окривљеног на одбрану. Наглашено је да је ова процесна радња услов примене појединих процесних института и указано на специфичност достављања писмена у случају издавања прекршајног налога, са освртом на извршни прекршајни поступак. Аутор указује на последице незаконитог достављања. Закључак аутора је да је достављање писмена услов правичног прекршајног поступка и да се у пракси мора посветити посебна пажња законитом поступању. Рад је поткрепљен богатом судском праксом различитих судских инстанци.