ДИСПЕРЗИЈА ПРАВДЕ И КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - СРПСКА ПЕРСПЕКТИВА - - Đurđić, Vojislav D; Davidov, Isak (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Аутори и у овом чланку полазе од тезе да се темељни проблеми кривичног поступка морају разматрати у ширим оквирима него што се то обично чини. Зато се опредељују за покушај да кроз шипражје компликовано испреплетних и сложених чинилаца уцртају путеве који су довели до преоријентације процесних интереса. Исходиште безрезервног препуштања главним токовима, које замерају правној науци, препознају у вулгаризацији кривичног поступка. Још је проблематичније, по њима, то што се вулгаризација представља као велики напредак. Таквом тренду у развоју кривичнопроцесних форми аутури супротстављају тезу која тврди да су захтеви правде изградили арену у којој смо слободни, али чије границе не смемо прекорачити. Друга линија овог рада потцртава и осуђује спремност великог дела домаће правне науке да усваја смер који јој дошаптавају инострани тутори. Свесни терета големих задатака који превазилазе њене тренутне моћи, али и чињенице да наука не може бити одраз живота, аутори прижељкују да се домаћа правна наука одупре радикалном порицињу сопствене традиције и створи предуслове за ширење пресудног и уједно благотворног утицаја на креирање закона у области кривичног и кривичнопроцесног права.