ИСТОРИЈСКИ РАЗВОЈ ДЕЛИКТА ПРОТИВ ДРЖАВЕ У СТАРОМ РИМУ - Prodanov, Nikolaj; Naumovski, Goce A (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2019)
Изучавање утицаја, значаја и доприноса римског права за развој савременог права, углавном се посматра кроз призму римског приватног права, односно процењује се колики је допринос римског приватног права на развој савременог грађанског права (стварно, облигационо, наследно, породично и грађанско процесно право). Ова тенденција своје оправдање налази и у програмима правних факултета, у којима је запажен утицај римског приватног права. Отуда, се често, без икаквог оправдања, у други план, ставља значење института римског кривичног права, као материје која се сврстава у право ius publicum. Иако део римског јавног права, многи институти римског кривичног права итекако потврђују да се универзалност римског права не огледа само у примени института римског приватног права, већ и института јавног права чему у прилог говоре и институти римског кривичног права.