МЕЂУНАРОДНИ И ЕВРОПСКИ СТАНДАРДИ ДУГОТРАЈНЕ НЕГЕ: КА ОБЛИКОВАЊУ ИЗВЕДЕНОГ СОЦИЈАЛНОГ ПРАВА - Dragićević Đorđević, Marija (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2026)
Рад анализира нормативну улогу међународних и европских стандарда у обликовању права на дуготрајну негу. Полази се од чињенице да дуготрајна нега у позитивном међународном праву није формулисана као самостално социјално право, али да се њен правни садржај може извести из ширег корпуса људских права, нарочито права социјалне сигурности. У том контексту разматрају се релевантни универзални стандарди система Уједињених нација и Међународне организације рада, као и европски нормативни оквир развијен у систему Савета Европе и праву Европске уније. Нормативном анализом показује се да се кроз кумулативно дејство ових извора постепено обликују правно обавезујуће позитивне обавезе државе, као и минимално нормативно језгро у области дуготрајне неге, које обухвата обезбеђивање доступних, приступачних, квалитетних и недискриминаторних услуга подршке лицима у стању функционалне зависности. Дуготрајна нега се стога све мање може посматрати као питање искључиво социјалне политике, а све више као изведена правна категорија чији је циљ обезбеђивање достојанственог живота, социјалне укључености и независности лица зависних од туђе неге и помоћи.
Keywords: дуготрајна нега; међународни стандарди; социјална сигурност,; социјална права; људска права