ДАВАЊЕ ЕЛЕКТРОНСКИХ КЊИГА НА ПОСЛУГУ ОД СТРАНЕ ЈАВНИХ БИБЛИОТЕКА У ПРАВУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ - Janković, Nemanja (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2026)
Јавне библиотеке су у Европској унији означене као значајне установе које омогућавају грађанима приступ уметности, науци и објективним информацијама. У свим државама Европске уније, јавне библиотеке имају привилегован положај због јавне функције коју врше. Вековима је једна од основних услуга које су библиотеке нудиле давање књига на послугу. Последњих неколико деценија, захваљујући процесу масовне дигитализације, електронске књиге постају све популарније међу читаоцима. С тим у вези, појавило се и питање правне дозвољености давања електронских књига на послугу од стране јавних библиотека. Први део рада, посвећен је управо овим питањима: положају јавних библиотека у Европској унији, електронским књигама и праву јавних библиотека да дају књиге на послугу.Дилему о питању допуштености давања електронских књига на послугу је разрешио Суд правде Европске уније у пресуди Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) из 2016. године, када је Суд донео одлуку да је дозвољено давање електронских књига на послугу, под одговарајућим условима. Затим је Суд правде Европске уније, другом пресудом, Tom Kabinet из 2019. године поставио додатно ограничење када је реч о давању електронских књига на послугу од стране јавних библиотека. У другом делу рада, аутор анализира наведене пресуде Суда правде Европске уније, а затим указује на добре праксе које су успостављене у Краљевини Холандији.
Keywords: autorsko pravo; javne biblioteke; elektronske knjige; davanje knjiga na poslugu; Sud pravde Evropske unije