ДРЖАВНО-ВЕРСКО ПРАВО КРАЉЕВИНЕ СХС ДО 1930. ГОДИНЕ: ЗАКОНИ О ПРИЗНАТИМ ВЕРОИСПОВЕСТИМА - Vasiljević, Aleksandar (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
Плуралитет државно-црквених релација упућује на потребу типологизације могућих односа унутар којих је могуће препознати специфичности нашег времена и простора. У овом раду размишљања су усмерена ка правно-историјском приступу државно-верске регулативе у Првој Југославији. „Нова држава“ успоставила је посебну политику државно-верског права. Елиминисањем концепта „државне цркве“ и променом модела државно-црквениих односа, постигнут је ефекат решавања сложених питања правног положаја и деловања цркава и верских заједница. Систематичним законодавством обезбеђен је конзистентни третман традиционалним црквама и верским заједницама, који чини да сложени међусобни односи дистанцираних заједница прате процес интеграције и међусобне коалиције. Државно-верско право у Југославији и концепт државног и националног јединства, промовише флексибилни однос између различитих конфесија и равнотежу у комуникацији са другим верским заједницама.
Keywords: Краљевина СХС; државно-црквено право; верско законодавство; верски идентитети