АНТИЕВАЗИОНЕ МЕРЕ У СИСТЕМУ ПОРЕЗА НА ДОДАТУ ВРЕДНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ - Vasović, Miloš (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
ПДВ је подложнији пореској евазији у односу на друге врсте пореза пре свега због института претходног пореза, а затим због високе стопе, што доприноси већем утајеном пореском приходу. Аутор у раду анализира три антиевазионе мере које су предвиђене законодавством Републике Србије. Једна од њих је принцип обрнуте наплате који подразумева да га порески обвезници исказују и примењују у фактури, што важи само за одређене испоруке. Уколико за одређене испоруке није могуће применити наведени принцип, пореској администрацији на располагању стоје још две антиевазионе мере: секундарна пореска обавеза и начело фактицитета. Свака од поменутих мера има своје недостатке, па тако, уз претпоставке да је потребно заштитити националне фискалне интересе и да је национално ПДВ законодавство неопходно додатно ускладити са законодавством Европске уније у наведеној области, аутор препоручује измене тренутних прописа у циљу ефикасније наплате пореза на додату вредност и превенције евазије.
Keywords: пореска евазија; принцип обрнуте наплате; секундарна пореска обавеза; начело фактицитета; ПДВ Директива 2006/112; порез на додату вредност