ИМПЛЕМЕНТАЦИЈА ЗАКОНА О СТАНОВАЊУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И НАЧЕЛО ОДРЖИВОГ СТАНОВАЊА: Upravljanje i održavanje zgradama - Lazic, Miroslav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
Управљање и одржавање зграда заслужује посебну пажњу друштва како би се грађанима обезбедило одрживо становање у складу са европским стандардом у погледу доступности, квалитета, приступачности становништву са посебним потребама,  еколошких стандарда, енергетске ефикасности итд. Доношењем Закона о становању и одржавању зграда 2016 године и проглашењем одржавања зграда јавним интересом,  направљен је значајан искорак ка обезбеђивање законских услова за решавање вишедеценијских проблема у области становања. Деценија примене ЗСО је прилика да се направи анализа имплементације овог закона, као и да се укаже на потреб реформе   овог закона.Одрживи развој становања обухвата како унапређење услова становања грађана и очување и унапређење вредности стамбеног фонда (унапређење енергетске ефикасности и животне средине смањењем негативних утицаја на животну средину, тако и одржавање и управљање у свим зградама у циљу стварања услова за функционално и безбедно становање. Мишљења смо да је предност управљања зградама од стране професионалних управника потврђена у нашој пракси и да је изменом закона потребно предвидети обавезно организовања управљања стамбеном заједницом.
Keywords: Етажна својина; одрживо становање; професионално управљање; осигурање зграда