НЕПОСРЕДАН ИЗБОР И ОДГОВОРНОСТ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ - Pejić, Irena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
У раду се анализира непосредан избор председника републике у савременим државама и уставни основ његове правне одговорности. Након уводног разматрања трећег модела поделе власти, полупредседничког система, који карактерише директан избор шефа државе, следи теоријско разматрање о уставној улози шефа државе и његовим функцијама. Посебан акценат је стављен на начин избора, који је примењен у великом броју нових уставних демократија, а што изазива последице у погледу правне одговорности председника републике. Уставна реалност у Србији је посебан део у коме је представљено стање у националном систему са акцентовањем прекорачења уставних овлашћења актуелног шефа државе.
Keywords: Подела власти; председник републике; непосредан избор шефа државе; правна одговорност шефа државе