СУСПЕНЗИВНО ДЕЈСТВО ЖАЛБЕ У УПРАВНОМ И ПОРЕСКОМ ПОСТУПКУ - Dimić, Suzana; Петровић, Невена; Бојанић, Бојан (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
Пажња аутора рада усмерена је на анализу одложног дејства жабе током решавања о управној ствари, упоредо са анализом наведеног дејства редовног правног лека у пореском управном поступку.На анализу суспензивног дејства жалбе у управном поступку, аутори надовезују и опсревацију одложног капацитета тужбе у управном спору, полазећи од чињенице да се поступак решавања једне управне ствари, у пракси, неретко, не окончава пред органима управе у изнорно управном поступку, већ се тај поступак - по тужби, наставља пред судом, синтетишући тако у системски повезано распетљавање управне ствари, и управно-судски поступак.Жалба као редовно правно средство у пореском поступку, по правилу, нема одложно дејство. Разлог томе је заштита интереса државе, јер се у пореском поступку утврђују порези и друге дажбине којима се финансирају јавне потребе. Имајући у виду да је жалба редовно правно средство у правном поступку уведено са циљем заштите законитости и заштите права странака, стиче се утисак да потреба за ефикасношћу фискалног система односи пребагу над овим циљевима.Пред ауторима је више задатака. Први, да дају одговор на питање: Да ли суспензивно дејство жалбе у управном, односно, пореском поступку - у постојећем обиму, доприноси делотворности наведеног правног лека? Други, да оцене квалитет законоског регулисања одложног дејства тужбе у управном спору. Најзад, да на темељима добијених резултата истраживања, понуде решења ових питада de lege ferenda.
Keywords: appeal; suspensive effect; administrative procedure; tax procedure; complaint in administrative proceedings