ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ ПРАВНОГ РЕГУЛИСАЊА ДИГИТАЛНЕ ИМОВИНЕ – ПРИМЕРИ У САД, ЕУ И СРБИЈИ - Nikolić, Ljubica (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2025)
Савремене финансијске технологије (Financial Technologies - FinTech) унапредиле су традиционалне финансије, истовремено су изградиле фундаментално нову финансијску алтернативу. Применом FinTech-а креирани су дигитални финансијски производи који су правно регулисани, међутим, многи крипто производи остају изван права. Тржиште крипто валута јесте дигитални децентрализовани систем који функционише по сопственим правилима која корисници добровољно прихватају, користећи персонализоване дигиталне трансакције. Примена FinTech-а у банкарству представља легалну активност банака с циљем јачања конкурентских предности у пружању финансијких услуга, док је део дигиталних унапређења захтеван од централних банака. Насупрот томе, Blockchain технологија створила је дигиталну финансијску алтернативу, која коришћењем интернета и дељењем оригиналних дигиталних записа, између умрежених корисника широм света, омогућава лицима да директно располажу својим дигиталним новчаницима преко телефона и рачунара, без централизоване контроле и изван банкарских система. У иницијалном периоду примене, Blockchain технологија стварала је отпор и била је игнорисана од државних регулаторних тела, да би након вишегодишње примене, отпочео процес правног регулисања дигиталних производа и тржишта који су настали на темељу Blockchain-а и других дигиталних технологија. Правно регулисање већ развијених и широко коришћених дигиталних тржишта и имовине, јесте тема овог рада, с посебним освртом на правна решења из ове области у САД, ЕУ и Србији. Изазови правног регулисања дигиталне имовине јесу бројни, од недовољног познавања дигиталних технологија до немогућности правног нормирања децентрализованих дигиталних сегмената. Неопходно је да креатори права, као и лица која га примењују, имају основна знања о савременим дигиталним технологијама.
Keywords: дигиталне технологије; дигитална имовина; децентрализоване финансије; правна регулатива; изазови