AI TECHNOLOGIES IN EDUCATION: REGULATORY FRAMEWORKS AT THE INTERNATIONAL, REGIONAL AND NATIONAL LEVEL - Ignjatovic, Gordana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Ovaj pregledni rad prikazuje rezultate istraživanja o veštačkoj inteligenciji (engl. Artificial Intelligence) u obrazovanju, sa fokusom na regulatornim dokumentima usvojenim na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou. Relevantne međunarodne, regionalne i nacionalne institucije nastojale su da mapiraju njen konceptualni okvir, tipologiju i ključnu tematiku kako bi uspostavile okvir za njeno regulisanje i odgovornu primenu. U oblasti obrazovanja, međunarodne i regionalne institucije, i pojedine države, usvojile su dokumente koji mogu biti od koristi prilikom kreiranja nacionalnih politika, propisa i smernica za upotrebu veštačke inteligencije u obrazovanju. U tom kontekstu, prvi deo rada predstavlja konceptualni okvir veštačke inteligencije (VI) i ključne pojmove koji su povezani sa VI tehnologijom. Drugi deo rada daje pregled regulativnih okvira kojima se ova tematika uređuje na međunarodnom nivou (OECD, UNESCO), regionalnom nivou (EU, CoE) i nacionalnom nivou (Srbija), sa posebnim osvrtom na dokumenate kojima se uređuje upotreba veštačke inteligencije u oblasti obrazovanja. U trećem delu se sumiraju ključne prednosti i mogućnosti, nedostaci i rizici upotrebe veštačke inteligencije u obrazovanju, i razmatraju faktori koje treba uzeti u obzir prilikom odlučivanja o adekvatnom obliku integracije VI u obrazovni proces. U završnim napomenama, uz sumiranje ključnih nalaza, ukazuje se na važnost uravnotežene i odgovorne primene VI tehnologija u obrazovanju, u skladu sa najvišim etičkim principima, pedagoškim standardima i garancijama zaštite ljudskih prava. Pažljivo osmišljeni regulatorni okvir, odgovarajuća infrastrukura, resursi, konstantna podrška, smernice, kao i praktična obuka svih aktera radi sticanja adekvatnih kompetencija su nužne u kontekstu promovisanja transparentne, odgovorne i sigurne upotrebe veštačke inteligencije u oblasti obrazovanja.
Keywords: veštačka inteligencija (VI); VI tehnologije; regulatorni okvir; etički principi; obrazovanje