GENERAL PRINCIPLES OF LAW FORMED WITHIN THE INTERNATIONAL LEGAL SYSTEM: FOGGY OR FORGOTTEN CONCEPT? - Đorđević Aleksovski, Sanja M. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Комисија за међународно право (КМП) већ деценијама кодификује различите изворе међународног права. Рад на кодификацији општих принципа права до сада је произвео три извештаја Специјалног известиоца у којима су идентификоване две категорије општих принципа права, с обзиром на њихово различито порекло. Прва категорија општих принципа права потиче из националних правних поредака, док друга проистиче из самог међународноправног система. Потоњи су до сада дефинисани као „општа правна начела која се могу формирати у оквиру међународног правног система” у закључцима усвојеним на првом читању из маја 2023. године. Циљ рада је испитивање поменуте контроверзне категорије општих принципа права. У вези са општим правним принципима који могу проистећи или се формирати у оквиру међународног правног поретка треба истаћи да међу теоретичарима, члановима саме КМП, као и државама постоје опречни ставови. Стога ће се рад претежно фокусирати на следећа истраживачка питања: Да ли општи принципи права формирани у оквиру међународног правног система могу постојати као самостални извор међународног права? Да ли на основу језичког тумачења члана 38 (1) в) Статута Сталног суда међународне правде и Међународног суда правде постоји аргумент у корист става у да је таква категорија принципа одувек била укључена у појам општих принципа права? У раду ће се, такође, анализирати појам „признавања” општих принципа права формираних у оквиру међународног правног поретка, и довести га у везу са концептом сагласности држава.
Keywords: општа начела права; општа начела права створена у међународноправном поретку; кодификација; Комисија за међународно право