СУДСКА ЗАШТИТА СТВАРНИХ ПРАВА - Tasić, Anđelija; Lazić, Miroslav (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Правна заштита грађанских субјективних права је правна радња која се примењује када изостане добровољно вршење носиоца обавезе у грађанскоправном односу, што угрожава остваривање правног циља субјективног права. Повод за захтевања судске заштите је угрожавање или повреда неког субјективног права услед које је, по правилу, настала нека штета – имовинска или неимовинска. Стварноправне тужбе, према основу из кога се изводи захтев, деле се на својинске - петиторне (реивиндикациона, публицијанска, негаторна, конфесорна, заложна итд) и државинске (посесорне) тужбе. Предмет овог рада је анализа својинских стварноправних тужби, сагледана кроз призму материјалноправних (ЗОСПО) и процесноправних одредаба (ЗПП).
Keywords: Вршење права; одступање од обавеза; заштита; судска заштита; материјалноправне карактеристике; процесноправне карактеристике