HAS PUBLIC POLICY-MAKING BECOME A FULLY-FLEDGED FUNCTION OF PUBLIC ADMINISTRATION IN THE REPUBLIC OF SERBIA?. - Vučetić, Dejan; Atanasijević, Jasna (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Овај рад испитује једну од основних функција јавне управе у Републици Србији - креирање јавних политика. Након кратког историјског осврта на реализацију ове функције током период социјалистичког управљања, и током транзиције 90-тих година ХХ века, анализира се нормативни оквир који је успостављен у последњој деценији, са фокусом на Закон о планском систему и пратеће подзаконске акте Владе. Ови прописи успоставили су темеље за модерно обављање функције креирање јавних политика у Србији. Кроз квалитативну анализу, укључујући нормативно-догматски приступ и анализу докумената, рад нуди препоруке за унапређење ове функције јавне управе, са акцентом на употребу аналитичких алата и системски приступ реформама.
Keywords: јавне политике; јавна управа; Србија; реформе; нормативни оквир; креирање јавних политика