CONSENT TO TATTOOING - Radulović, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Са традицијом дугом више од пет хиљада година, тетовирање се сматра једном од најстаријих уметничких форми, а уз постепено развијање нових техника, материјала, стилова и приступа за решавање и најсложенијих техничких задатака, тетовирање је прерасло у изузетно цењен начин самоизражавања, како са тату-уметнике, тако и за поносне власнике нових тетоважа.Наравно, за сам процес тетовирања везано је небројено много правних дилема. Проблеми везани за ауторска права, здравље и безбедност, лиценцирање и регистровање, па и потенцијалну дискриминацију, само су неки од оних који окупирају пажњу правничке јавности. Са становишта права, ипак, централно питање, то јест кластер питања, односи се на пристанак на тетовирање.Бројна питања везана за аутономију личности, наиме, отварају се у моменту изражавања аутономије кроз пристанак на тетовирање, а питања која се тичу способности за самоопредељење кроз пристанак нарочито су значајна. Како у Републици Србији не постоји адекватна или барем довољно конкретна регулатива у овој области, у овом чланку, с ослонцем на технике аналитичког и предности нормативног метода, указујемо на дилеме у вези способности изражавања аутономије кроз пристанак на тетовирање и потенцијалне одговоре на њих.
Keywords: тетовирање; пристанак; уговор; пословна способност; аутономија личности