ПРИНЦИПИ МОНЕТАРНОГ ПРАВА: КЛАСИЧНИ VS САВРЕМЕНИ ПРИСТУП - Dimitrijević, Marko B. (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Предмет анализе у овом раду јесте утврђивање значаја, вредности и домашаја принципа монетарног права кроз призму сагледавања њихов првобитног поља примене и друштвене оправданости и периоду раног развоја, а потом и коначног етаблирања ове позитивноправне гране правног поретка који су несумњиво одредили аксиологију и потврдили цеклисходност академског и практичног изучавња ове научне диспциплине. У наставку рада се критички сагледавaју тезе о (не)одрживости провитних принципа (lex monetae) у данашњим монетарним токовима који се све више ослањају на употребу дигиталних технологија и предности финансијских иновација, што према мишљењу аутора, намеће питање редефинисања форме, садржине и домашаја принципа lex monetаe у циљу одржавања монетарне стабилности као јавног добра, али и очувања монетарног суверенитета који штити централна банка као врхована монетарна институција.
Keywords: монетарно право; монетарна јурисдикција; монетарни кредибилитет; lex monetae