ЗАШТИТА ОСНОВНИХ ПРАВА У КОНТЕКСТУ СУРОГАТ МАТЕРИНСТВА: ОСВРТ НА НОВИЈУ ПРАКСУ ЕВРОПСКОГ СУДА ЗА ЉУДСКА ПРАВА - Radovanović, Marina (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2024)
Сурогат материнство сврстава се у ред етички најосетљивијих феномена данашњице. Различита виђења природе, сврхе и последица сурогат материнства – воде до различитих приступа држава у погледу политичког и правног регулисања ове праксе. Као последица тога, парови који се одлучују за овакав вид асистираног родитељства, неретко су приморани да читав поступак спроведу ван територије матичне државе. Тиме и сам феномен поприма карактеристике транснационалног, стварајући сложено тле за заштиту људских права, превасходно права детета које се рађа у условима сурогат материнства. Последично, национални судови бивају приморани да вагају између забране сурогат материнства и заштите јавне безбедности, са једне стране, и заштите најбољег интереса детета, са друге стране. Круг се, међутим, не затвара у пољу националног правосуђа. Тако се на дневном реду Европског суда за људска права све чешће налазе деликатне представке у вези са заштитом приватног и породичног живота у светлу сурогат материнства. Два таква скорашња случаја наћи ће се у средишту овог истраживања, пружајући оквир за разумевање својеврсног континуитета у резоновању Европског суда за људска права у овом домену, али и за идентификацију нових жаришних питања која ће неизбежно пратити модалитете савременог транснационалног сурогатства. Кључне речи: основна права, Европски суд за људска права, сурогат материнство, поштовање приватног и породичног живота, најбољи интерес детета, људско достојанство, забрана дискриминације.
Keywords: основна права; Европски суд за људска права; сурогат материнство; поштовање приватног и породичног живота; најбољи интерес детета; људско достојанство; забрана дискриминације