ЕТИЧКИ СТАНДАРДИ И ФОТОГРАФИЈА У ШТАМПАНИМ МЕДИЈИМА - Vujović, Marija; Mitrović, Marta (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Новинска фотографија је веома заступљен и важан медијски садржај, који читаоцима прво привуче пажњу и може да утиче на формирање судова о репрезентованим догађајима. Проучавање визуалног у медијима све више добија на значају у теорији медија. Визуелни садржај је све заступљенији јер не познаје језичке баријере, а ефикасно преноси мноштво информација. Због тога је посебно важно поштовати професионалне стандарде објављивања новинских фотографија. Једини пропис који регулише етичке стандарде новинских фотографија у Србији је Кодекс новинара Србије, који није правно обавезујућ за уређивачке политике медија. За кршење његових одредаба, независно, саморегулаторно тело, Савет за штампу, изриче јавне опомене. Колико се у пракси поштују етичке норме, показују резултати квантитативне и квалитативне анализе садржаја објављених новинских фотографија у три дневне новине, озбиљним информативним новинама Политика, полутаблоидним новинама Блиц и таблоидним новинама Курир. Истраживање је спроведено у првој недељи априла 2023. године. Анализом су обухваћене све објављене фотографије, осим рекламних. Анализа новинских фотографија у раду обухватила је следеће категорије дефинисане Кодексом: да ли је јасно наглашена разлика између документарне фотографије и фотомонтаже, да ли је наглашена илустративна улога фотографије, уколико није настала непосредно на догађају, да ли је наведен извор/ауторство фотографије, да ли је испоштовано правило претпоставке невиности и заштићена приватност и идентитет жртве или осумњиченог, починиоца (необјављивањем фотографија, између осталог), чак и у случају признања кривице, а све до изрицања судске пресуде, да ли су објављене фотографије снимљене уз помоћ скривених камера и да ли фотографије садрже непримерени, узнемиравајући и порнографски садржаји. Претпоставке од којих се у раду полазило биле су да се етички стандарди у анализираним новинама не поштују у потпуности, да је више етичких прекршаја у полутаблоидној и таблоидној штампи и да је најчешће реч о ненавођењу извора или ауторства фотографије и о непоштовању претпоставке невиности и права на приватност.
Keywords: новинска фотографија; штампани медији; етика; Кодекс новинара Србије; професионални стандарди