ИНСТИТУТ УНАПРИЈЕЂЕНЕ САРАДЊЕ У ПРАВУ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ − ОЧЕКИВАЊА И ПОСТИГНУТИ РЕЗУЛТАТИ - Dragišić, Radmila (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
У овом раду се примјеном аналитичких и синтетичких метода, при чему у оквиру њих средишње мјесто заузимају анализа садржаја и историјско-компаративна анализа, истражује институт унапријеђене сарадње, као облик диференциране интеграције. Посебан акценат ставља се на његово уређење посредством одредаба оснивачких уговора Европске уније. Након анализе уговорних одредби и кратког прегледа извора права, донесених у оквиру унапријеђене сарадње у одређеним областима међународног приватног права и ради формирања Канцеларије европског тужиоца, доноси се закључак о томе да ли је институт унапријеђене сарадње оправдао своју уговорно одређену улогу те да ли он може представљати изазов по јединствен и логички повезан правни поредак европске организације.
Keywords: Evropska unija; diferencirana integracija; unaprijeđena saradnja; pravni poredak; međunarodno privatno pravo; Kancelarija evropskog tužioca