РАЗВОЈ ПРАВНЕ ЗАШТИТЕ ПОТРОШАЧА У ПОЉСКИМ СУДСКИМ ПОСТУПЦИМА: НОВИ ОДВОЈЕНИ ПОСТУПЦИ - Zembrzuski, Tadeusz (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Сврха закона о потрошачима је да структуира поштене и пристојне односе између потрошача и привредних субјеката. Потрошачки спорови су од значаја за читаву заједницу; с обзиром да је право Европске уније део домаћег правног поретка, оно се мора узети у обзир приликом пресуђивања у грађанскоправним предметима у Пољској. Будући да произилази (између осталог) из обавезе транспозиције права ЕУ, динамичан развој права потрошача у Пољској првенствено је повезан са материјалним грађанским правом, док је дискурс у погледу грађанскоправних поступака увек остао у сенци анализе инструмената материјалног грађанског права који се примењују у заштити потрошача. У погледу заштите права потрошача, пољски Законик о грађанском поступку не нуди много решења за регулисање потрошачких спорова која би се по било чему разликовала од других грађанскоправних спорова. Без обзира на напредак европских интеграција, процес дефинисања и разграничења надлежности расподељених између законодавства ЕУ и домаћег законодавства у погледу процесног права изазива повремене контроверзе или сумње. Треба похвалити чињеницу да је Пољска недавно предузела законодавне мере које потрошачима олакшавају да остваре своја права у судским поступцима. Ове мере обухватају увођење узастопних одвојених поступака; (у Пољској су последњих година враћени одвојени поступци у привредним предметима, док су уведени нови поступци у предметима који се односе на интелектуалну својину). Док тренд умножавања одвојених поступака забрињава (јер доприноси усложњавању деклараторног поступка и носи претњу од настајања и нагомилавања системских недоследности), појам развоја свеобухватних процедуралних решења намењених решавању потрошачких спорова и јачању процесне позиције потрошача (као тзв. слабије стране у поступку) чини се вредним пажње. Допуњене одредбе Законика о парничном поступку (чланови 45814 – 45816) регулишу поступке који се односе на потрошаче. Нови процесни механизми укључују решења која унапређују постојеће механизме и доносе нова процесна решења. Првопоменута група обухвата решења које се односе на суд месне надлежности. У принципу, потрошач стиче способност да поднесе тужбу и пред судом који је надлежан за његово или њено место пребивалишта. Нова процедурална решења обухватају обавезу привредних субјеката да наведу све тврдње и доказе у тужби против потрошача под претњом одбацивања. Иако ово решење олакшава учешће потрошача у судским поступцима, оно додатно компликује ионако замршени систем прикупљања процесних доказа у грађански поступцима заснованом на преклузији. С друге стране, решења која се односе на трошкове судских спорова су за похвалу јер охрабрују привредне субјекте да приступе добровољном решавању потрошачких спорова пре покретања тужбе пред судом. Између привредног субјекта и потрошача обично постоји реална економска диспропорција. Мере које је донео пољски законодавац усмерене су ка остваривању принципа једнакости ,а време ће показати њихову ефикасност у судским поступцима.
Keywords: потрошач; заштита права потрошача; грађанско право; парнични поступак