ОДГОВОРНОСТ РЕПУБЛИКЕ ХРВАТСКЕ ЗА ШТЕТУ ПРОУЗРОКОВАНУ КОМПРОМИТАЦИЈОМ ИНФОРМАЦИОНОГ СИСТЕМА ЗЕМЉИШНИХ КЊИГА И КАТАСТРА - Pichler, Davorin (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2023)
Традиционални начин вођења земљишне књиге, до њихове дигитализације у Републици Хрватској, било је ручно вођење земљишних књига. Нови Закон о земљишним књигама одређује да се земљишне књиге, у Републици Хрватској, воде електронски у Заједничком информацијском систему земљишних књига и катастра. Усклађени подаци земљишне књиге и катастра воде се у Бази земљишних података унутар Заједничког информацијског система земљишних књига и катастра. База земљишних података настаје компјутеризацијом ручно вођене земљишне књиге и катастра некретнина, односно обједињавањем катастарских и земљишнокњижних података у исту базу. На тај начин повећава се правна сигурност промета некретнина јер се на једном месту може утврдити и правни статус земљишта и сва ограничења битна за правни промет некретнина (концесије, статус јавног добра и сл.). База земљишнокњижних података омогућава да данас свака промена на земљишту буде видљива одмах без потребе узајамног обавештавања земљишнокњижног суда и катастра о променама на земљишту и стварним правима на земљишту и другим некретнинама. Заједничким информацијским системом земљишних књига и катастра заједнички координирају и управљају Министарство правосуђа и управе Републике Хрватске и Државна геодетска управа. Закон о земљишним књигама одређује да Република Хрватска објективно одговара за штету проузроковану грешкама у вођењу земљишних књига. Одговорност Републике Хрватске за штету постоји ако је штета проузрокована маном или недостатком рачунарског програма или заказивањем рачунара. У раду ће се истражити адекватност мера заштите информацијског система земљишних књига и катастра, општа правила сигурности и контроле приступа информацијском систему те анализирати опасност компромитације система земљишних књига и катастра. У односу на одговорност Републике Хрватске за штету проузроковану грешкама у вођењу земљишних књига, рад ће приказати модел одговорности за штету који се примењује за штете које носиоцима књижних права настану због неовлашћеног приступа рачунарском систему земљишних књига и катастра. Нагласиће се предности и недостаци примене модела субјективне или објективне одговорности за штету у овим случајевима, истаћи поједина отворена питања у вези с примењеним моделом одштетне одговорности de lege lata, али и указати на могућа правна решења и евентуалну потребу интервенције законодавца de lege ferenda.
Keywords: штета; земљишне књиге; катастар; информацијски систем; дигитализација