ЈАВНА УПРАВА ТОКОМ ПАНДЕМИЈЕ И ПРАВЦИ РЕФОРМЕ - Anđelković, Jovana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Свака форма организације рада током пандемије изазване вирусом SARS-CoV-2 претрпела је одређене промене у начину свог функционисања. Криза је истакла улогу државе и јавног сектора и тестирала њихову спреност да на изазове које је уроковала пандемија одговоре прилагодљивим и прагматичним решењима поштујући владавину права. Јавни  службеници су се током пандемије суочавали са великим изазовима у којима су често били приморани да импровизују, суочени са ситуацијом која се брзо мења. У овако изузетно тешком контексту, било је од велике важности да се избегну административне бааријере, које су могле резултирати губитком драгоценог времена током кризе. Пандемија је открила многе слабости у функционисању јавних управа широм Европе, од организације, промене радног места из канцеларијског у кућно окружење, новог начина интеракције са грађанима, а у земљама у развоју и до спорих процедура због неадекватних законских и техничких решења и недовољног степена дигитализације. Циљ рада је да укаже на проблеме са којима су се суочавале јавне управе током пандемије, да истакне примере добре праксе суочавања са кризом и да укаже на правце реформе након пандемије.
Keywords: службеници; људски ресурси; организација; транспаретност; децентрализација