ИЗАЗОВИ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА КАО ЈАВНЕ СЛУЖБЕ У ВРИЈЕМЕ ТРАЈАЊА ПАНДЕМИЈЕ КОВИД–19 ИЗ ПЕРСПЕКТИВЕ СТУДЕНАТА - Dujmović Bocka, Jelena; Bakota, Boris; Romić, Danijela (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Аутори у раду настоје приказати кључне изазове у подручју високог образовања као јавне службе за вријеме трајања пандемије КОВИД–19. Циљ је рада испитивање стајалишта редовитих и изванредних студената везаних уз организацију наставног процеса у вријеме пандемије. Темељна хипотеза постављена у тексту рада гласи: Високообразовна установа осигурава учинковито дјеловање наставног процеса и задржава примјерен однос наставник–студент у вријеме пандемије КОВИД–19. Само истраживање проведено је у оквиру стручних управних студија на двама одабраним институцијама, Правном факултету у Осијеку те у оквиру Управног студија Велеучилишта Lavoslav Ružička у Вуковару, а њиме су обухваћени редовити и изванредни студенти прве, друге и треће године. Налазима истраживања настоји се доћи до потврђивања односно оповргавања темељне хипотезе рада. За потребе рада кориштена је дескриптивна статистика. Допринос изучавању науке о управи огледа се у цјелинама којима аутори пружају теоријску подлогу за проведбу емпиријског истраживања у оквиру Свеучилишта Josipa Jurja Strossmayera у Осијеку те Велеучилишту Lavoslav Ružička у Вуковару, анализирању кључних изазова стављених пред наставнике и студенте, доношењу закључака те приједлога за побољшање организације наставног процеса у будућим изванредним ситуацијама.
Keywords: високо образовање; јавна служба; КОВИД–19 пандемија; студенти; настава