ПРАВА НА РАДУ МЕДИЦИНСКИХ РАДНИКА ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА - Reljanović, Mario; Misailović, Jovana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Током проглашеног ванредног стања услед пандемије вируса КОВИД-19 у Републици Србији 2020. године, медицински радници извршавали су своје радне задатке у посебном режиму рада, са специфичним ограничењима у складу са Одлуком о ванредном стању, Законом о одбрани, Законом о војној, радној и материјалној обавези, као и одлукама Владе Републике Србије и Министарства здравља. Њихов радноправни положај био је комплексно уређен а радне дужности специфично организоване. Истраживање обухвата општу нормативну анализу њиховог радноправног положаја током трајања ванредног стања, са посебним освртом на режим рада успостављен увођењем радне обавезе на основу прописа који нису на адекватан начин одговорили постојећем стању проузрокованим пандемијом вируса. Додатно, у раду се указује на флексибилизацију рада у околностима ванредног стања, добре и лоше карактеристике тренутног законског оквира, као и на добру и лошу праксу која је у овом погледу уочена током трајања ванредног стања. Посебан осврт се даје на незаконито пролонгирање трајања ванредних мера рада и након укидања ванредног стања. Дају се препоруке које су од значаја за квалитетније нормативно уређење ових питања, као и за оснаживање механизама заштите права по основу рада медицинских радника, у специфичним (ванредним) околностима узрокованим медицинским разлозима.
Keywords: права по основу рада; радно време у посебном режиму рада; ванредно стање; радна обавеза; промена места рада