ПОЧЕТАК ИЗВРШЕЊА КРИВИЧНОГ ДЈЕЛА У ЕВРОКОНТИНЕНТАЛНОМ И АНГЛОСАКСОНСКОМ КРИВИЧНОМ ПРАВУ - Vasiljević, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Jасно и прецизно одређење дјелатности која означава почетак извршења кривичног дјела, као граница између начелно некажњивог и кажњивог стадијума његовог остварења, од великог је значаја за кривично право. Приликом одређивања ове границе савремена кривична законодавства и доктрина кривичног права се руководе различитим критеријумима. У евроконтиненталном правном систему одређење покушајне дјелатности проналази се у теоријама, док се кривична законодавства у англосаксонском кривичноправном систему у својој казуистици више ослањају на одговарајуће тестове. У чланку се анализирају теоријска и законодавна рјешења почетка извршења кривичног дјела и његовог разграничења од стадијума припремања, која су присутна у овим системима.
Keywords: покушај; кривично дјело; припремне радње; евроконтинентално кривично право; англосаксонско кривично право