ПРАВНИ ТРЕТМАН КУЋНИХ ЉУБИМАЦА И ЖИВОТИЊА КОЈЕ ПОМАЖУ ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ У ВАНРЕДНИМ СИТУАЦИЈАМA - Stojanovic, Natasa (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Током катастрофалних поплава које су задесиле Републику Србију, маја 2014. године, страдао је велики број животиња. Закон о ванредним ситуацијама, из 2009. године, који је тада био примени, и поред нормирања солидног правног механизма, који је требало да заштити животиње, показало се да готово не функционише у пракси. Као најуочљивије проблеме у примени овог законског текста мајске поплаве избациле су на површину: одуство активниости надлежних министарстава, у правцу припреме и организације одговарајућих курсева и семинара, као и публиковања брошура о поступању власника или удружења за заштиту животиња за случај елементарних непогода; недовољно ангажовање субјеката који су на основу закона били дужни да заштите животиње, током поплава; непостојање регионалних спасилачких тимова, при Сектору за ванредне ситуације, посебно обучених за спасавање животиња у време елементарних непогода; непостојање стручно-оперативних тимова за евакуацију животиња у оквиру штабова за ванредне ситуације; непостојање специјализованих јединица цивилне заштите за спасавање животиња; нерегулисање посебне процедуре спасавања животиња са угрожених подручја у плановима заштите и спасавања у ванредним ситуацијама; одбијање спасилачких екипа да, у исто време, спасавају кућне љубимце и њихове власнике, као и непостојање прихватилишта, у којима би заједно боравили кућни љубимци и њихови власници током елементарне непогоде. Ништа бољу примену, у време мајских поплава, нису имали ни прописи који се директно тичу заштите животиња, попут Закона о ветеринарству и Закона о добробити животиња Републике Србије. Примера ради, због необележавања или непрописног обележавања и регистрације власничких паса и мачака, велики број ових животиња власници нису могли да пронађу у поплављеним подручијима. У међувремену, 2018. године, донет је Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама. Предмет наше пажње јесу, у првом реду, решења овог законског текста, са циљем да се утврди да ли је и у којој мери законодавац у Републици Србији учинио напор да уочи наведене проблеме и показао добру вољу да их правно уреди.
Keywords: кућни љубимци; животиње које помажу особама са инвалидитетом; ванредне ситуације; Закон о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама Републике Србије