НЕУВОЂЕЊЕ ОБАВЕЗНЕ ВАКЦИНАЦИЈЕ ПРОТИВ КОВИДА-19 У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ - Radulović, Srđan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Први случај ковид-19 забележен је у Србији 06.03.2020. године. Светска здравствена организација прогласила пандемију пет дана касније. Како је пандемија и даље у пуном јеку, јасно је да се Република Србија суочила и суочава се са озбиљним изазовом.Као одговор на ширење инфекције, држава је представила низ економских, правних и медицинских мера које за циљ имају ублажавање негативних ефеката пандемије, уз стално кориговање истих како би се строгост одговора прилагодила интензитету појединачних таласа пандемије. Појединачни и укупни ефекти уведених мера, свакако, изузетно су интересантни за проучавање. Ипак, чини се како је неувођење мера које су биле на располагању најмање подједнако интересантно за проучавање. Јасно је, ово се нарочито односи на обавезну вакцинацију.Два питања следе. Прво је који су разлози превагнули за овакву одлуку надлежних институција. Друго питање, које је иначе у фокусу овог рада, је шта то тачно значи са становишта права. Конкретно, у раду желимо да представимо могућу интерпретацију препоручене, дакле не обавезне, вакцинације против ковида-19, улоге учесника у овој медицинској интервенцији, те потенцијалне одговорности за штету, све то уз ослонац на нормативни метод, аналитичке технике и уз уважавање теоријских достигнућа медицинског права.
Keywords: обавезна вакцинација; препоручена вакцинација; пристанак пацијента; грађанска одговорност; медицински експеримент; ковид-19; SARS-CoV-2