IMPENETRABLE WALL OF ADMINISTRATIVE SILENCE IN SERBIA - Cucić, Vuk (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2022)
Ćutanje uprave postaje sve veći problem u Srbiji. Podaci pokazuju da se broj tužbi protiv ćutanja uprave uvećao 26 puta u poslednjih 10 godina. Uprkos pomenutom povećanju, postoje indicije da se pravna sredstva protiv ćutanja uprave izjavljuju u zanemarljivo malom broju slučajeva u kojima nadležni organi nisu odlučili u zakonom predviđenom roku. Dva moguća razloga za to su neznanje stranaka (većina njih su laici) ili nepoverenje u raspoloživi sistem pravnih sredstava protiv ćutanja uprave. Nažalost, zakonodavac i sudstvo su dodatno pogoršali situaciju. Rad se upravo bavi zakonodavnom i sudskom podrškom ćutanju uprave, koja odvraća stranke od izjavljivanja raspoloživih pravnih sredstava i podstiče ih da se uzdrže od angažovanja advokata. Zakonodavac podržava ćutanje uprave tako što, s jednim izuzetkom, ne dozvoljava strankama da traže naknadu štete pretrpljene usled ćutanja uprave. Upravni sud je podržao ćutanje uprave zauzimanjem pravnog stave prema kojem tužilac nema pravo na naknadu troškova postupka u slučaju kad je podneta tužba protiv ćutanja drugostepenog organa, a prvostepeni organ je zamenio sopstveni ožalbeni akt pre nego što je Upravni sud odlučio o tužbi.
Keywords: Ćutanje uprave; naknada štete nastale usled ćutanja uprave