ЕВОЛУЦИЈА КОНЦЕПТА СУД/ТРИБУНАЛ: ТРЕБА ЛИ ИЋИ У СМЈЕРУ ЊЕГОВЕ ЕУРОПЕИЗАЦИЈЕ? - Matić Matešković, Ines; Bodul, Dejan; Bartulović, Željko (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Живимо у вријеме брзих социјалних, економских па и правних промјена. Устаљени правни концепти, као суд/трибунал, еволуирају. Модернизација права хармонизира га с потребама времена. Организацијска и функционална модернизација судова требала би се одвијати у смјеру еуропеизације. То је шири процес од рецепције еуропског права и преузимања правних института из других права, без анализе што они значе у правном поретку из којег су трансплантирани и да ли су у складу с правном традицијом и/или се могу и на који начин укључити у домаћи правни сустав. Аутори анализирају хисторијске аспекте судства, да ли реформирати судове и којим организацијским структурама тада повјерити обављање судске власти, да ли је могуће задржавање принципе утемељене на класичним правним стандардима.
Keywords: појам суда; поступак in statu nascendi; еуропеизација