ЕКОЛОШКА ФУНКЦИЈА ПРАВА СВОЈИНЕ НА НЕПОКРЕТНОСТИМА - Vučković, Milica D (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Тема овог истраживања је еколошка функција права својине на непокретностима, отеловљена у два грађанскоправна института. То су sui generis службености анлоамеричког права и реалне (propter rem) облигације француског права. Наведени институти представљају синтезу различитих, више или мање искрених покушаја, да се из свих правних области и правних грана пружи допринос хибридној и иновативној природи еколошког права. Истовремено, грађанскоправни институти са еколошком сврхом представљају доказ да грађанско право, иако најстарија и најутемељенија правна област, а можда и баш као таква, садржи у себи бројне еволутивне  могућности.
Keywords: еколошка функција права својине; еколошке стварне службености; еколошке реалне облигације