ПОЈАМ БИТНЕ ПОВРЕДЕ КОД УГОВОРА О МЕЂУНАРОДНОЈ ПРОДАЈИ РОБE - Zdravkovic, Uros (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Битна повреда уговора о међународној продаји робе представља квалификовани облик повреде уговора. Дефинисана је у члану 25 Конвенције УН о уговорима о међународној продаји робе из 1980. године и представља један од њених најзначајнијих института. За разлику од обичне повреде, битна повреда даје оштећеној страни право да раскине уговор. Да би се повреда уговора окарактерисала као битна, потребно је да буду испуњена два услова: а) да повреда уговора проузрокује такву штету која једну уговорну страну суштински лишава оног што је оправдано очекивала од уговора и б) да је последицу суштинског лишавања предвидела страна која повреду чини, односно да је могло предвидети разумно лице истих својстава у истим околностима. Текст члана 25 Конвенције је многа питања оставио отвореним, што је омогућило велики простор за потоње интерпретативно деловање судова и арбитража. Питање битне повреде уговора о међународној продаји робе такође заокупљује велику пажњу домаће и стране академске јавности, чија се запажања понекад разликују од ставова судова и арбитража.
Keywords: битна повреда уговора; уговор о међународној продаји робеБечка конвенција, раскид уговора; уговор о међународној продаји робе; Бечка конвенција; раскид уговора