ПОСТУПАК ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ЛИЦА НЕОСНОВАНО ЛИШЕНОГ СЛОБОДЕ ИЛИ НЕОСНОВАНО ОСУЂЕНОГ - Milovanović, Dragana (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Zakonikom o krivičnom postupku predviđen je poseban postupak za ostvarivanje prava lica neosnovano lišenog slobode ili neosnovano osuđenog. Uvođenje ovakvog postupka u krivično zakonodavstvo Republike Srbije javlja se kao posledica enormnog broja oslobađajućih presuda, nakon što je prema okrivljenom, u toku vođenja postupka, bila sprovedena najteža mera obezbeđenja prisustva okrivljenog u krivičnom postupku. Takođe, ovaj postupak se javio kao neophodan i radi sprovođenja obeštećenja osuđenog u onim situacijama, kad je nakon ulaganja vanrednih pravnih lekova, došlo do preinačenja pravnosnažne sudske odluke, te oslobađanja neosnovano osuđenog. U takvim situacijama, sprovodi se postupak koji se sastoji iz dve faze - prva faza je upravni postupak, dok je druga faza sudski postupak. Faze su povezane, tako da se sudski postupak pokreće tek ukoliko se upravni postupak ne reši u korist oštećenog. Postupke pokreće oštećeni, koji prvenstveno podnosi zahtev radi sporazumnog ostvarenja svojih zakonskih prava. Ukoliko svoja prava ne ostvari na ovaj način, oštećeni ima pravo pokretanja postupka pred nadležnim sudom protiv Republike Srbije kao odgovornog lica.
Keywords: неосновано осуђени; неосновано лишење слободе; накнада штете; поступак; правична накнада