СУЗБИЈАЊЕ ЗАКОНИТОГ НЕЛЕГИТИМНОГ ИЗБЈЕГАВАЊА ПОРЕЗА ОПШТИМ АНТИ-АБУЗИВНИМ ПРАВИЛИМА У ПОРЕСКОМ ПРАВУ ЕУ - Radić, Irena (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Државе се супротстављају нелегитимној законитој пореској евазији или кроз тумачење закона према економској суштини или путем анти-абузивног законодавства, које се јавља у виду општих и посебних (специфичних) анти-абузивних правила. Како специфична анти-абузивна правила (енг. specific anti-avodiance rule, СААР) која таргетирају одређену абузивну трансакцију нису довољно ефикасна у  сузбијању законите пореске евазије, јер порески обвезници увијек налазе начин да их заобиђу, рјешење је нађено у општим анти-абузивним правилима (енлг. general anti-avoidance rules, ГААР) која треба да обухвате све случајеве законитог, али нелегитимног избјегавања плаћања пореза који нису обухваћени специфичним анти-абузивим правилима.Данас општа анти-абузивна правила играју кључну улогу у спречавању избјегавања плаћања пореза у пореским системима држава широм свијета и сматрају се “коначним оружјем у борби против свих креативних и агресивних шема избјегавања пореза”. Када је у питању пореско право Европске уније, опште анти-абузивно правило је предвиђено Директивом 2016/1164 о утврђивању правила против пракси избјегавања пореза којима се изравно утиче на функционисање унутрашњег тржишта, која је усвојена у јулу 2018. години, а оно постоји и у Уједињеном Краљевству, Канади, Аустралији, Новом Зеланду, Кини, Индији итд.С обзиром на велики значај овог института у борби против законитог, али нелегитимног избјегавања плаћања пореза, као и чињеницу да он не постоји у законодавству Републике Србије, предмет овог рада ће бити управо анализа општег анти-абузивног правила у пореском праву Европске уније. У првом дијелу рада, дефинисаћемо појам пореске евазије и избјегавања плаћања пореза и покушати да разграничимо ова два појма, те да одговоримо на питање зашто нам је потребан ГААР, односно која је његова сврха. У другом дијелу, представићемо елементе ГААР-а и посљедице његове примјене, док ћу у трећем дијелу да укажем проблем правне сигурности у примјени ГААР-а. Предмет анализе ће бити рјешења усвојена на нивоу Европске уније, те пракса Европског суда правде у случајевима избјегавања пореза у контексту злоупотребе права Уније.
Keywords: izbjegavanje poreza; poreska evazija; opšte anti-abuzivno pravilo; posebna anti-abuzivna pravila; neautentični aranžmani; poreski motiv; zloupotreba prava