ОБЈАВЉИВАЊЕ ЗАКОНА И ДРУГИХ ОПШТИХ АКАТА – СКРИВЕНЕ МОГУЋНОСТИ ЕЛЕКТРОНСКЕ УПРАВЕ - Jovanovic, Zoran R; Andonović, Stefan (Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2021)
Владавина права подразумева да сви грађани буду упознати са законима и општим актима које државни органи доносе. Познавање правних норми које су на снази представља темељ правне државе и организованог друштва у коме постоји правна предвидљивост и могућност планирања и доношења одлука. У ту сврху, Уставом Републике Србије, предвиђена је обавеза објављивања закона и других општих аката у јавном гласилу, пре њиховог ступања на снагу. И док је значај ове норме неспоран, чини се да у модерним условима обимног законодавног рада и огромног броја прописа који се свакодневно доносе, грађани и привредни субјекти нису у могућности да све испрате, чиме се јавља опасност од пропуштања усаглашавања са прописима и последично непоштовањем, односно штетним последицама по државу, грађане, привредне и друге заинтересоване субјекте. Због тога, поставља се питање, да ли је довољно да закони и општи акти буду само објављени у јавном гласилу како би се заинтересована лица упознала са њима ? Аутори рада сматрају да је потребно отићи корак даље, у правцу активне улоге државе и трансформације „објављивања“ у „обавештавање“ о прописима. Данас, ообавештавање грађана и привредних субјеката о новим прописима може се имплементирати захваљујући могућностима које пружају дигитализација и електронска управа. Коришћењем електронске комуникације, развојем идеје јединственог управног места у „управно  место без доласка“, као и активнијим деловањем државних органа на плану упознавања субјеката са новим прописима, може се очекивати и ефикасније остваривање правних норми, већи степен њиховог поштовања и развој владавине права. Стога, аутори ће у овом раду понудити предлоге и прилоге о поменутим питањима.
Keywords: дигитализација, електронска управа, управно место без доласка, објављивање закона.